Ηλεκτροσπασμοθεραπεία (ETC)

Η εγχείρηση απέτυχε, αλλά ο ασθενής επέζησε


Των Αντώνη & Κωνσταντίνου Κούφαλη

Όταν ο Ιταλός νευρολόγος – ψυχίατρος Λούτσιο Μπίνι, μαζί με τον συνάδελφο του Ούγκο Τσερλέτι επινόησαν το 1937 την ηλεκτροσπασμοθεραπεία σαν την πρώτη μη ψυχοθεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση ορισμένων ψυχιατρικών ασθενειών, όπως η κατάθλιψη και η σχιζοφρένεια, δεν μπορούσαν να διανοηθούν πως η εν λόγω μέθοδος η οποία επικράτησε στις μέρες μας με τον όρο Ηλεκτροσόκ, θα τύχαινε τέτοιας αποδοχής και εφαρμογής .

Δεν είναι μόνο η αποτελεσματικότητα της σε περιπτώσεις που άλλες μέθοδοι αντενδείκνυνται, – ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, άτομα με αυτοκτονικές τάσεις – όσο η ασφάλεια και η απουσία κάθε σωματικού και ψυχικού πόνου που συνοδεύουν την εφαρμογή της. Το ηλεκτροσόκ, πραγματοποιείται υπό την επίβλεψη αναισθησιολόγου για πλήρη μυοχάλαση και ο ασθενής ξυπνάει ορεξάτος και με μερική απώλεια μνήμης που σταδιακά αποκαθίσταται. Μετά 2-3 εβδομάδες η σχιζοειδής συμπεριφορά, το ιδεολογικό κομφούζιο, το σύνδρομο του Κάιν υποχωρούν και το εγκεφαλικό πλυντήριο παραδίδει τον επαναστάτη, τον αντιρρησία, τον υπονομευτή πράο και αβλαβή σαν αρνάκι άσπρο και παχύ.

Το ηλεκτροσόκ συνέστησε τέως πολιτικός αρχηγός, προ ημερών, προκειμένου να κατευνάσει τα πάθη και τα μίση εν όψει συνεδριακής επέμβασης που πραγματοποιήθηκε επί τρεις ημέρες σε ανοικτό κύκλο παρουσία χιλιάδων θεατών πολλοί από τους οποίους θα ήταν ιδανικό αντικείμενο στην εξεταστική κλίνη των Τσερλέτι και Μπίνι. Αλλά, είτε το αναισθητικό δεν ήταν αρκετό, είτε τα κρεβάτια δεν επαρκούσαν, είτε οι νοσηλευτές και οι τραυματιοφορείς είχαν χάσει το μπούσουλα καθώς μπερδεύτηκαν οι γιατροί με τους ασθενείς, το ηλεκτροσόκ εξελίχθηκε στο απόλυτο μπάχαλο.

Αναβολή της επέμβασης, φώναζε η μια πλευρά, επέμβαση τώρα υπερθεμάτιζε η άλλη, να πάμε αρχές του Μάρτη πριν μπούμε Σαρακοστή, έλεγαν τρίτοι. Και ο κύκλος των διαταραγμένων διευρυνόταν όσο η ατμόσφαιρα στην κλινική βάρυνε με τους αναισθησιολόγους να παραιτούνται πριν τελειώσει η βάρδια τους. Ο Master Surgeon – ο κύριος χειρουργός – που λένε και στο χωριό μας, σήκωσε τα χέρια ψηλά. Κατελήφθη εξ απήνης. Του ήρθε κατακούτελα. Μα να του κάτσει τέτοιο χουνέρι;. Από πού κι ως πού; Μια ειδικευόμενη αναισθησιολόγος ενδεδυμένη την περιβολή του αντάρτικου ανέβηκε στο βήμα και μπροστά σε όλο το πόπολο απαίτησε να εφαρμόσει για λογαριασμό της ηλεκτροσόκ σε κοινό και θεατές που παρατηρούσαν εμβρόντητοι από τους δέκτες τους. Η αναισθησιολόγος με την ειδικότητα ακτινολόγου, γνωστή για τις ηγετικές τάσεις της, είχε εκφραστεί ανοιχτά και παλιότερα όχι κατά της ίδιας της μεθόδου, όσο κατά του ιατρικού τιμ που πίστευε πως κρατούσε τα δικαιώματα της εφαρμογής αβλεπτεί και επ’ αόριστο.

Ο Master Surgeon εξανέστη. Της πήρε τη λαβίδα από τα χέρια, εκείνη κάγχασε αλλά δεν απεσύρθη, επέμενε, και μπροστά στον κίνδυνο να τους μείνουν οι ασθενείς με μόνιμη σχιζοφρένεια, -ανοσοκατασταλμένοι, απλήρωτοι, με περιοδική απώλεια μνήμης, με κινητικά προβλήματα, αλαλία ή αδυναμία συγκέντρωσης – το ιατρικό συμβούλιο που προίστατο της επέμβασης, αποφάσισε μέσα σε πανδαιμόνιο να κηρύξει λήξασα τη διαδικασία και να μοιράσει μάσκες σε όσους τους έπεσαν και κομφετί στους υπόλοιπους για να ραίνουν αλλήλους μέχρι την επόμενη βεγγέρα που θα πραγματοποιηθεί τον Μάη με την εισαγωγή λίγων αλλά εκλεκτών στο κοτέτσι της ευρωφάρμας.

Και εις άλλα με υγεία.


Πηγή: Huffington Post Greece


 

Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης είναι θεατρικοί συγγραφείς