Αφιέρωμα της LiFO στα μεταξωτά μαντίλια από την Καβάλα [φωτογραφίες]

Α, ΜΠΑ: Η δημοφιλής «στήλη» του Νο1 εντύπου της Ελλάδας «εστιάζει» στη Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη και τη δημιουργική δύναμη πίσω από την γκαλερί της MANTILITY


A, μπά


HΒασιλική από την Καβάλα είναι η γυναίκα πίσω από το “ΜΑΝΤΙLITY”, μία μικρή επιχείρηση πρωτότυπων μεταξωτών μαντιλιών. Επιθυμώντας να ταρακουνήσει τα πραγματα στην πόλη της και διαπιστώνοντας ότι υπάρχουν πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι με ελάχιστες διεξόδους, αποφάσισε φτιάξει μια ομάδα καλλιτεχνών και καλλιτέχνιδων με στόχο την παραγωγή ξεχωριστών αντικειμένων.

Το “MANTILITY” είναι μια διαδικτυακή γκαλλερί μεταξωτών μαντιλιών που ψάχνει τα πατήματά της μέσω πανδημίας.

Η Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη [photo: John Gouzidis]

Η αρχή

“Ασχολούμουν χρόνια σε έναν τομέα άσχετο με το εμπόριο. Οι σπουδές μου και η επαγγελματική μου εμπειρία ήταν εστιασμένες στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου και προσπάθησα να πραγματοποιήσω διάφορα αναπτυξιακά σχέδια. Στην πορεία διαπίστωσα ότι θέλω να προχωρήσω και σε μια προσωπική – ιδιωτική πρωτοβουλία και να δημιουργήσω με περισσότερη ελευθερία, αλλά και να επωμιστώ αποκλειστικά το ρίσκο. Εργάστηκα για κάποιο καιρό σ’ έναν χώρο πιο δημιουργικό που απέκτησα τριβή με τον κόσμο των σχεδιαστών. Ταυτόχρονα, σκεφτόμουν το μετάξι ως υλικό επειδή έβλεπα ότι ανέβαινε στην Ευρώπη η τεχνική της ψηφιακής εκτύπωσης. Αποφάσισα να κάνω κάτι διαφορετικό.”

[photo: SnapShot Photography]

Η έμπνευση

“Έβλεπα  ότι υπήρχε μια τάση ν’ασχολείται ο κόσμος με τη μόδα απ’τη μια, απ’την άλλη διαπίστωσα, με αφορμή την Καβάλα, ότι μια μεγάλη μερίδα δημιουργικών ανθρώπων δεν είχαν χώρο να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους. Αρχιτέκτονες που εξαντλούσαν την ενέργειά τους σε projects απαραίτητα πλην ανιαρά, γραφίστριες που για βιοποριστικούς λόγους είχαν χρόνο μόνο για την υλοποίηση των οραμάτων του πελάτη που συχνά ήταν μακριά από την αισθητική τους και γενικά άνθρωποι με ιδέες που δεν είχαν κάποιο χώρο να τις αξιοποιήσουν.

Έχτισα μια ομάδα σχεδιαστριών και σχεδιαστών, εστίασα στο μετάξι ως πρώτη ύλη και αποφάσισα να φτιάξω μια γκαλλερί μεταξωτών μαντιλιών. Κάναμε ένα Crowdfunding τον Αύγουστο του 2019, πήραμε μπρος κι έκτοτε υπάρχουμε ως “MANTILITY”.”

[photo: SnapShot Photography]

Η καλλιτεχνική ζωή στην Καβάλα

“Υπάρχουν Φεστιβάλ στην Καβάλα που δίνουν ζωή στην πόλη αλλά δυστυχώς οι πόροι και οι οργανωμένοι χώροι είναι περιορισμένοι. Η πόλη διψάει για ζωή και για δημιουργία αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να κρατήσουμε τους νέους και τις νέες εδώ. Έχουμε πολλές Καβαλιώτισσες και Καβαλιώτες με ανησυχίες και πρέπει να περιποιηθούμε τον “κήπο” της πόλης μας για να τους βοηθήσουμε να “ανθίσουν” και να μην φύγουν για άλλο “χώμα”.

[photo: SnapShot Photography]
Η Μακεδονία και η Θράκη και προφανώς όλη η Ελλάδα εν γένει, έχει απίθανους δημιουργικούς σπόρους. Αυθεντικούς και μοναδικούς. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει να κάνει με ηλικία. Όλοι θέλουμε να ανθίσουμε. Γλύπτες, Αρχιτέκτονες, Ζωγράφοι, Κεραμίστες, Σκηνογράφοι, Εικαστικοί και Γραφίστες ακόμη ονειρεύονται και θέλουν να δημιουργήσουν ελεύθερα.Έχω φίλους γραφίστες που αλλιώς φαντάζονταν το μέλλον τους και τώρα ζουν με το να φτιάχνουν μόνο εταιρικές κάρτες. Αυτό συμβαίνει μεν σε όλη την Ελλαδα, στην επαρχία δε είναι πιο έντονο γιατί δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι καλλιτεχνικής εκτόνωσης και τριβής με ανθρώπους που έχουν το ίδιο ενδιαφέρον. Δεν είναι τόσο εύκολο να πας σε μια γκαλερί, σ’ένα μουσείο, να κάνεις ένα project σε κάποια καλλιτεχνική ομάδα. Αυτά τα πράγματα εσείς τα είχατε και θα τα έχετε στην Αθήνα.”

[photo: SnapShot Photography]

Το οικονομικό

“Ήταν καταστρεπτικό οικονομικά. Όταν μου τα ’λεγαν δεν άκουγα, ήμουν αισιόδοξη. Ακόμη είμαι αισιόδοξη αλλά πρέπει να είμαι και ρεαλίστρια. Είναι πολύ δύσκολη απόφαση αλλά αν κάποιος είναι δημιουργικός και θέλει να το δείξει, το να κάνει κάτι δικό του είναι μονόδρομος. Πάμε καλά ως επιχείρηση και το προσπαθούμε.”

[photo: SnapShot Photography]

Covid vs Κανονικότητα

“Εμείς είμαστε γεννημένοι μέσα σ’αυτό οπότε δεν μπορώ να συγκρίνω. Αυτό που λένε όλοι ότι το e-shopping έχει πάρει φωτιά, ενώ αληθεύει δεν είναι όσο απλό ακούγεται.

Οπότε έχουμε πέσει μεν στο εξωτερικό, δεν μπορούμε ούτε να ταξιδέψουμε και να δείξουμε τα μαντίλια μας, ούτε να έρθουμε σ’ επαφή με μεσάζοντες, αλλά ευτυχώς στην Ελλάδα πάμε καλά και όποιοι μπορούν, όσοι μπορούν, όσοι το μαθαίνουν το στηρίζουν. Φαντάσου ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε ούτε μία επιστροφή κι ενώ δεν ξέρω από εμπόριο, τώρα μαθαίνω, είναι πολύ ικανοποιητικό συναίσθημα να δίνεις κάτι που κανείς δεν θέλει να επιστρέψει.”

Πηγή: ampa.lifo.gr