Μια καβαλιώτικη γκαλερί μεταξωτών μαντιλιών και το ελληνικό design που «μπορεί να γίνει βιώσιμο»

Η LiFO περιλαμβάνει τη «δικιά μας» Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη ανάμεσα στους 15 δημιουργούς που «αποδεικνύουν πως με φαντασία και όραμα μπορούμε να έχουμε πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο εγχώριο design»

Στο τελευταίο «τεύχος» του DESIGN, του «ένθετου» του κορυφαίου Free Press ελληνικού εντύπου της LiFO που ασχολείται, με τι άλλο, με το Design, η Καβάλα περιλαμβάνεται στην απάντηση στο ερώτημα «Μπορεί να γίνει βιώσιμο το ελληνικό design»;

Το ερώτημα θέτει η δημοσιογράφος Ζωή Παρασίδη σταχυολογώντας 15 δημιουργούς ισάριθμων ελληνικών Design Brands που «απαντούν» ΝΑΙ.

«Έπιπλα από ανακυκλωμένο πλαστικό και ίνες αγριαγκινάρας, τσάντες από ρετάλια τέντας, από πανιά ιστιοπλοϊκών σκαφών, από καλαμπόκι, από στρατιωτικό καµβά, ρούχα με φυτικές βαφές, vegan παπούτσια, ολομέταξα μαντίλια, brands που αποφεύγουν τις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων και τη φύρα. Το εγχώριο design προσπαθεί να είναι πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», σημειώνει.

Οι δημιουργοί που ξεχωρίζει η δημοσιογράφος είναι: Locul, BlueCycle, karekla, IT’S A SHIRT, 3Quarters, MUSA, Lefkon, Salty Bag, Mashu, Parnès, Christiana Vardakou, Αlchimia vegan shoes, MANTILITY, VATHOS Apparel και 2WO+1NE=2.

MANTILITY

Φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως η πρώτη διαδικτυακή γκαλερί που θα δημιουργεί, θα παράγει και εμπορεύεται υψηλής ποιότητας μεταξωτά μαντίλια. Με έδρα την Καβάλα, η καινοτομία της MANTILITY, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από άλλα brands, είναι ότι θέλει να εκπροσωπεί πολλούς και διαφορετικούς καλλιτέχνες και σχεδιαστές από την Ελλάδα. Ζωγράφοι, αρχιτέκτονες, γραφίστες, κεραμίστες, σκηνογράφοι και γκραφιτάδες παρέχουν στην γκαλερί τα έργα τους ώστε να αποτυπωθούν ψηφιακά σε μεταξένιο καμβά από 100% υψηλής ποιότητας μετάξι Σουφλίου.

Κάθε σχέδιο διατίθεται αυστηρά σε 50 έως 200 μαντίλια, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον εκάστοτε σχεδιαστή. Η πρωτότυπη γκαλερί της Βασιλικής-Ζαφειρίας Υψηλάντη τρέχει ένα πρόγραμμα που λέγεται «Re-Mentality of Silk», στο πλαίσιο του οποίου χρησιμοποιεί ελαττωματικά μαντίλια αλλά και τα κομμάτια που περισσεύουν, μεταποιώντας τα σε νέα προϊόντα, φορέματα, τζάκετ, κολιέ, χειροποίητα ημερολόγια και σημειωματάρια. Όλα της τα προϊόντα και οι συσκευασίες είναι οικολογικές, προέρχονται από το Σουφλί, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, έτσι αποφεύγει τη ρύπανση που προκαλούν οι απομακρυσμένες μεταφορές και προμήθειες. Το ίδιο το μετάξι που χρησιμοποιεί είναι φυσική ίνα, βιοδιασπάται εύκολα και δεν μολύνει το περιβάλλον.

Πηγή: LiFO.gr