Έναρξη Θερινού Σχολείου στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ με θέμα τα Οργανικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Άλλη μια δράση ενίσχυσης της διεθνούς εικόνας του ΤΕΙ ΑΜ-Θ μέσα από την οποία αναπτύσσονται δεσμοί συνεργασίας με εκπαιδευόμενους και προσκεκλημένους ομιλητές σε διάρκεια 10 ημερών

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου και Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ ΑΜ-Θ διοργανώνει με επιτυχία ένα International Summer School από 3-12 Ιουλίου 2017, με θέμα τα «Συστήματα Οργανικών Φωτοβολταϊκών», μετά και την περσινή επιτυχία που είχε το πρώτο θερινό σχολείο του είδους του.

Θα διδάξουν καταξιωμένοι επιστήμονες

  1. από το Institute National de l’energie solaire (INES)
  2. από τον οργανισμό Ingenieurs pour le Monde (HEI) της Γαλλίας
  3. από ​​το ΤΕΙ ΑΜ-Θ και την Ελλάδα γενικότερα

Η έναρξη με όλους τους φοιτητές και τους καθηγητές που  πήραν μέρος στο θερινό αυτό σχολείο πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουλίου 2017 στο φουαγιέ του μεγάλου αμφιθεάτρου στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ στην αγγλική γλώσσα από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Αθανάσιο Μητρόπουλο και τους καθηγητές κ .κ. Χριστοφορίδη και Αποστολίδου.

Όπως αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος Δρ. Ελένη Αποστολίδου, καθηγήτρια των ΤΕΙ, το Ίδρυμα σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας και η Ανώτατη Σχολή Μηχανικών του Καθολικού Πανεπιστημίου της πόλης Lille ( HEI) με τη συνδρομή του προγράμματος Erasmus + διοργάνωσε το Θερινό Σχολείο με θέμα τα «Οργανικά Φωτοβολταϊκά Συστήματα». Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται η διεθνής εικόνα του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και αναπτύσσονται δεσμοί συνεργασίας με εκπαιδευόμενους και προσκεκλημένους ομιλητές σε διάρκεια 10 ημερών. Περιλαμβάνει θεωρία, μελέτες περίπτωσης , προσομοίωση λειτουργίας συστημάτων μέσω Η/Υ, επισκέψεις σε εγκαταστάσεις και γνωριμία με τη πόλη και την ευρύτερη περιοχή της.

Το αντικείμενο είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με την φωτοβολταική τεχνολογία και ιδιαίτερα με αυτή των οργανικών ηλιακών κυψελών, οι οποίες αποτελούν την τεχνολογία αιχμής και υπόσχονται να παρέχουν ελαφριές και ευέλικτες εναλλακτικές λύσεις στην παραδοσιακή άκαμπτο τεχνολογία των ανόργανων κυψελών.

Οι οργανικές ηλιακές κυψέλες αντί για πυρίτιο βασίζονται σε οργανικές χημικές ενώσεις, με βάση τον άνθρακα και η κατασκευή τους προσομοιάζει με την εκτύπωση σε χαρτί. Επί του παρόντος οι οργανικές ηλιακές κυψέλες είναι σημαντικά λιγότερο αποδοτικές απ ότι οι περισσότερες ανόργανες, αλλά έχει νόημα να τις χρησιμοποιούμε ακόμη και με την μισή δυνατότητα απόδοσης αφού  μπορούν να παραχθούν στο 1/10 του κόστους.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ηλιακής Ενέργειας της Γαλλίας που ιδρύθηκε το 2005 στην τεχνόπολη της  Σαβοΐας  και απασχολεί σε  διάφορα προγράμματα 400 άτομα έχει κύριο αντικείμενο έρευνας την  φωτοβολταική τεχνολογία για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

Η Ανώτατη Σχολή Μηχανικών και Καθολικού Πανεπιστημίου της Lille ιδρύθηκε το 1885 από τους βιομηχάνους της Βόρειας Γαλλίας για να καλύψει τις ανάγκες σε μηχανικούς και στελέχη διοίκησης. Κάθε χρόνο φοιτούν σ αυτήν 2.300 φοιτητές, ενώ διδάσκους 200 καθηγητές σε πλήρη απασχόληση. Οι διακεκριμένοι-εξειδικευμένοι επιστήμονες της Ανώτατης Σχολής Μηχανικών θα καλύψουν σε αυτό το Θερινό Σχολείο θέματα προσομοίωσης λειτουργίας συστημάτων οργανικών ηλιακών κυψελών με Η/Υ. Φέτος το πρόγραμμα αυτό το παρακολουθούν 20 άτομα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.