«Ναι μεν, αλλά» από τους βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ για το συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό»

Οι κ. κ. Εμμανουηλίδης, Μορφίδης και Παπαφιλίππου δηλώνουν ότι ο «πατριωτισμός της υπερβολής» οδηγεί σε τραγωδίες και ανάγουν το συλλαλητήριο ως μια λαϊκή έκφραση, αλλά με αρκετές «γραφικότητες» και «ακραίες φωνές» που δεν ωφελούν στις διαπραγματεύσεις

Το ογκώδες συλλαλητήριο για την ονοματοδοσία των Σκοπίων το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη σχολίασαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, λίγο πριν συναντηθούν με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα (διαβάστε το ρεπορτάζ της συνάντησης εδώ), κρατώντας σαφείς αποστάσεις όσον αφορά τους διοργανωτές, αλλά και τον τελικό σκοπό τον οποίο εξυπηρέτησε, σημειώνοντας ότι ναι μεν εκφράστηκε η θέση των πολιτών, αλλά με την «παρείσφρηση» αρκετής δόσης παρόρμησης, «πατριωτικής υπερβολής», έως και «γραφικότητας», ενώ σχολιάζουν ότι σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων για το θέμα, δεν κάνουν καλό ούτε τα συλλαλητήρια, ούτε τα δημοψηφίσματα, παρά μόνο η διπλωματία και οι εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις δηλώσεις των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημήτρης Εμμανουηλίδης: Σε ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα πρέπει να αφήνουμε χώρο στη λογική

«Ο κόσμος εκφράζεται όπως θέλει να εκφραστεί. Η κυβέρνηση είναι η υπεύθυνη που χειρίζεται τα εθνικά θέματα. Για να είμαστε ακριβείς, όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα του θέματος και θα το αντιμετωπίσει με τη μέγιστη δυνατή σοβαρότητα. Η παρόρμηση και το θυμικό είναι στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, αλλά σε ιδιαίτερα κρίσιμα θέματα πρέπει να αφήνουμε χώρο στη λογική.

»Ένα θέμα που για 70 χρόνια δεν έχει λυθεί, για μια ακόμη φορά έλαχε ο κλήρος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να το αντιμετωπίσει. Έχουμε υπουργό Εξωτερικών που έχει καταθέσει σοβαρότητα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και πρέπει να εμπιστευτούμε όλοι μας τις κινήσεις του πολιτικού κόσμου, παρά τις μικρές διαφωνίες, γιατί όλοι στοιχίζονται στην αναγκαιότητα να λυθεί το πρόβλημα με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

»Πράγματι, όλοι μας το αυτονόητο λέμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι μέσα από έναν πατριωτισμό που αγγίζει τα όρια της υπερβολής, ο τόπος έχει οδηγηθεί σε τραγωδίες (μικρασιατική καταστροφή, διαμελισμός Κύπρου). Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι στιγμή να λυθεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα ένα πρόβλημα που έχει κακοφορμίσει».

Κώστας Μορφίδης: Μια μεγάλη κινητοποίηση, αλλά θα πρέπει να εξαιρέσουμε τις γραφικότητες

«Το σίγουρο είναι ότι ο καθένας μπορεί να εκφράζει την άποψή του ελεύθερα και η άποψη αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή. Ήταν μια μεγάλη κινητοποίηση, αλλά θα πρέπει να εξαιρέσουμε τις γραφικότητες και κάποια εντελώς αστεία που συνέβησαν εκεί και να εξαιρέσουμε τις ακραίες φωνές, οι οποίες υπήρξαν στο συλλαλητήριο, για να μείνει η άποψη των απλών πολιτών, που είναι σεβαστή απ’ όλους. Σημαντικό κομμάτι στη διαχείριση του ζητήματος από εδώ και πέρα, μη ξεχνάμε, ότι θα παίξει η FYROM που μας δίνει τη δυνατότητα με την αλλαγή της θέσης της ν’ αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες.

»Μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα δεχθεί να πάρει πίσω η γειτονική χώρα όσα αλυτρωτικά αναφέρονται στο σύνταγμά της. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα και δεν είναι κάτι που θα λήξει σήμερα ή αύριο. Έχουμε δρόμο μπροστά μας για να το συζητήσουμε και να δούμε αν υπάρχει διάθεση από τους γείτονες να βρούμε πραγματικά μια λύση προς το συμφέρον όλων. Αν δεν υπάρξει, θα παραμείνουμε στο καθεστώς που είμαστε μέχρι τώρα. Με το καθεστώς το σημερινό νομίζω ότι έχουμε χάσει, άρα πρέπει να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα».

Γιώργος Παπαφιλίππου:  Σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων, τα συλλαλητήρια δεν κάνουν καλό

«Η θέση της κυβέρνησης πρέπει να ξεκαθαριστεί, γιατί γίνονται παρερμηνείες και σπέκουλα. Η θέση μας είναι αυτή που είχε χαραχτεί το 2008 στη σύνοδο του Βουκουρεστίου και αφορά σύνθετη ονομασία που μπορεί να περιέχει τη λέξη «Μακεδονία» συνοδευόμενη από προσδιορισμό, επιθετικό, γεωγραφικό ή χρονικό. Επίσης, ονομασία erga omnes και για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για τους διεθνείς οργανισμούς. Αναγκαία προϋπόθεση η παραίτηση της γείτονος χώρας από τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις της. Αυτή είναι η γραμμή μας, αυτή ήταν η γραμμή που χαράχτηκε από το 2008. Σήμερα παρουσιάζεται ένα παράθυρο ευκαιρίας, δεδομένου ότι η νέα ηγεσία της FYROM φαίνεται ότι έχει αλλάξει συμπεριφορά. Αν δεν βρεθεί λύση τώρα, χάνουμε μια τεράστια ευκαιρία κι αν αυτή χαθεί θα αποβεί σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Με τη λύση του ζητήματος θα εδραιωθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ειρήνη σε μια περιοχή όπου υπάρχουν εστίες έτοιμες να αναφλεγούν.

»Να μη συντελέσουμε κι εμείς με τη στάση μας να γίνουν ξανά τα Βαλκάνια η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης. Θέλει σύνεση, εθνική συνεννόηση, ομοψυχία και ξεκάθαρες θέσεις απ’ όλα τα κόμματα. Θα πρέπει να καυτηριάσουμε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας που ναι μεν δηλώνει ότι είναι στη γραμμή του 2008, όμως αλληθωρίζει προς τα συλλαλητήρια. Σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο των διαπραγματεύσεων, τα συλλαλητήρια δεν κάνουν καλό. Είναι ζήτημα διπλωματίας, εξωτερικών σχέσεων και δεν γίνεται ούτε φυσικά με δημοψήφισμα. Είναι τόσο σύνθετο το ζήτημα που αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, θα αποβεί σίγουρα σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση και με ομοψυχία να λύσουμε το ζήτημα, γιατί αν δεν λυθεί τώρα θα χάσουμε μια μεγάλη ευκαιρία».