Νίκος Παναγιωτόπουλος: Στόχος είναι να αποδοθεί το Ασημακοπούλου στην κοινωνία της Καβάλας, αλλά…

Τι είπε ο υπουργός Άμυνας για το μεταναστευτικό, για την αποσυμφόρηση των νησιών και για τον ρόλο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη-Το camp της Καβάλας, η «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση» και «οι διαστάσεις εθνικής κρίσης»

Με δεδομένο ότι «το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο, σύνθετο πρόβλημα που αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης και επομένως θέλει ειδική και εξαιρετική διαχείριση», ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο των εγκαινίων της KavalaExpo 2019 (δείτε εδώ φωτογραφίες από τα εγκαίνια) αναφέρθηκε με δηλώσεις του στα ΜΜΕ στο προσφυγικό camp στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, στις επιδιώξεις της κυβέρνησης και στο τι μέλλει γενέσθαι με την αποσυμφόρηση των νησιών, ενώ τόνισε επισταμένως ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει λεπτών και προσεκτικών κινήσεων.

«Το αντιμετωπίζουμε ακόμα και ως δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας»

Για την σοβαρότητα του θέματος των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και για την ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «Ο τρόπος διαχείρισης έχει αλλάξει γιατί έχει αλλάξει η κυβέρνηση, η οπτική γωνία έχει διευρυνθεί, το αντιμετωπίζουμε όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά τώρα κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν και να γίνουν πολύ χειρότερα. Εκεί παρίσταται η ανάγκη να υπάρξει μεταφορά κάποιων προς την ενδοχώρα. Όμως αφού μιλάμε γι’ αυτήν την κρίση, λογικό είναι και επόμενο να γίνει σε όλη την επικράτεια και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός που κάνουμε αυτήν τη στιγμή με το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο προσπαθεί να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους εταίρους μας για να αναλάβουν και αυτοί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει. Αφήνουν την Ελλάδα να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει».

«Αναζητούνται ακόμα και εγκαταλελειμμένα κτίρια βιομηχανικής χρήσης»

Σχετικά με τους χώρους εγκατάστασης των προσφύγων στην ενδοχώρα, ο υπουργός δήλωσε: «Όσον αφορά τους χώρους εγκατάστασης -οι οποίοι όμως δεν περνάνε μόνο από εμάς- αυτήν τη στιγμή αναζητούν διάφορα κτίρια ανά την επικράτεια όχι μόνο στρατόπεδα, ακόμη και εγκαταλελειμμένα κτίρια βιομηχανικής χρήσης που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές. Είναι και αυτό ακόμη στον σχεδιασμό μας και θα δούμε πώς θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες. Όμως το τιμόνι το έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό οδηγεί όλον τον συνολικό σχεδιασμό, εμείς συμμετέχουμε. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να βάλουν πλάτη. Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί και στην πράξη το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού».

«Δεν έρχομαι από άλλον πλανήτη. Ξέρω τι θέλει η Καβάλα»

Τι θα γίνει όμως με το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου και πόσο εφικτή είναι η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία της Καβάλας; «Αύριο θα δω την επιτροπή των πολιτών που ευλόγως ανησυχούν στην Καβάλα. Θα τα βάλουμε κάτω και θα συζητήσουμε τη διάσταση των προβλημάτων που δημιουργούνται στην τοπική κοινωνία. Τα ξέρω καλά αυτά, τα έχω επεξεργαστεί, τα έχω συναντήσει, δεν έρχομαι από άλλη χώρα ή από άλλο πλανήτη, έρχομαι από την Καβάλα και ξέρω πάρα πολύ καλά τι θέλει η Καβάλα, τι ζητάει η Καβάλα και ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της Καβάλας σε σχέση με τη χρήση αυτών των στρατοπέδων. Ο στρατηγικός στόχος είναι αυτό το στρατόπεδο να αποδοθεί στην Καβάλα γιατί είναι και η μοναδική της ελπίδα για οικιστική επέκταση. Όμως τώρα έχουμε μία εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση να διαχειριστούμε και επομένως θα πρέπει να τη διαχειριστούμε με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και με αποτέλεσμα», ανέφερε ο υπουργός.