Στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Νίκος Παναγιωτόπουλος [φωτογραφίες]

Στο επίκεντρο της Συνόδου πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η επιχειρησιακή εμπλοκή της ΕΕ, καθώς και η συνεργασία της Ένωσης με ΝΑΤΟ και Ηνωμένα Έθνη-Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως η οποία πραγματοποιήθηκε 1-2 Σεπτεμβρίου 2021 στη Λιουμπλιάνα. Κύριοι άξονες της συζήτησης ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η επιχειρησιακή εμπλοκή της ΕΕ, καθώς και η συνεργασία της Ένωσης με ΝΑΤΟ και Ηνωμένα Έθνη.

Κατά την Σύνοδο Εργασίας, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κατέδειξε τις νέες προκλήσεις ασφαλείας που συνδέονται με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την πιθανότητα να υπάρξει εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Στο κοινό Γεύμα Εργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΟΗΕ, με συμμετοχή του Αναπληρωτή Γ.Γ. ΝΑΤΟ κ. Μιρτσέα Γκεοάνα (Mircea Geoană) και του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για ειρηνευτικές επιχειρήσεις, κ. Ζαν-Πιερ Λακρουά (Jean-Pierre Lacroix), ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τη σταθερά θετική και εποικοδομητική συνεργασία των τριών Οργανισμών, ενώ τόνισε πως οι τρέχουσες κοινές προκλήσεις απαιτούν την περαιτέρω εμβάθυνση της υπόψη συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα ως προς το ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι η οποιαδήποτε ανάπτυξη της συνεργασίας θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές του μη-αποκλεισμού, δηλαδή της συμμετοχής όλων των Κρατών-Μελών (Inclusiveness) της ΕΕ στις επιμέρους δράσεις και πρωτοβουλίες καθώς και της αυτονομίας του κάθε Οργανισμού στη λήψη αποφάσεων.

Μετά το πέρας των εργασιών της Άτυπης Συνόδου, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συμμετείχαμε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στη Λιουμπλιάνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο όσων έχουν συμβεί στο Αφγανιστάν. Πιο συγκεκριμένα, κατά την Σύνοδο Εργασίας είχα την ευκαιρία να καταδείξω τις νέες προκλήσεις ασφαλείας που συνδέονται με την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

»Υπογράμμισα, μαζί με άλλους Υπουργούς, την ανάγκη να ολοκληρώσουμε την εκκένωση όσων μας υπεστήριξαν κατά την παρουσία μας στο Αφγανιστάν, να διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή και να αποτρέψουμε την ενδεχόμενη εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

»Για το λόγο αυτό τόνισα ότι είναι απαραίτητη η παροχή συνδρομής της Ε.Ε. προς τις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, ιδίως όσον αφορά στην πρόληψη των προσφυγικών ροών.

Σημείωσα την αυξημένη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη συνδρομή των αποστολών της ΕΕ στις περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής, τη Μοζαμβίκη, τη Λιβύη και ασφαλώς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ κατέδειξα τη σπουδαιότητα της επιχείρησης IRINI για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».