Ακούω με προσοχή, για να ακούω μια ζωή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ακοής (3 Μαρτίου) 2022


 

Του Μιχάλη Μερκουρόπουλου

 


Η3η Μαρτίου κάθε χρόνου έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής και αφορά στην πρόληψη, στη διάγνωση και την αποκατάσταση των προβλημάτων ακοής, καθώς επίσης και στην ευαισθητοποίηση για την προστασία της ακοής.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία, αλλά επειδή μοιάζει οπτικά με τα δύο αυτιά του ανθρώπου: 3.3!

Κάθε χρόνο, ο ΠΟΥ δημοσιεύει ένα νέο μήνυμα. Το φετινό μήνυμα είναι απόρροια μιας  έκθεσης που κυκλοφόρησε την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με αυτήν, η ελεγχόμενη έκθεση σε θορύβους μπορεί να καθορίσει την ποιότητα  της ακοής μας για όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Το μήνυμα του ΠΟΥ για το 2022 είναι: ΑΚΟΥΩ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΜΙΑ ΖΩΗ!

Η Παγκόσμια ημέρα Ακοής 2022 είναι επικεντρωμένη στη σημασία και τα μέσα πρόληψης της απώλειας ακοής μέσω της ασφαλούς ακρόασης, με τα ακόλουθα βασικά μηνύματα:

  • Μπορούμε να έχουμε καλή ακοή σε όλη τη διάρκεια της ζωής μέσω της φροντίδας του αυτιού και της ακοής.
  • Πολλές από τις αιτίες απώλειας ακοής συμπεριλαμβανομένης και αυτής που προκαλείται από την έκθεση σε δυνατούς ήχους, μπορούν να προληφθούν.
  • Η «ασφαλής ακρόαση» μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ψυχαγωγική έκθεση στον ήχο.

Ο ΠΟΥ θέλει να ευαισθητοποιηθούν όσοι  παίρνουν αποφάσεις, όπως οι διευθυντές και ιδιοκτήτες χώρων διασκέδασης, το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα οι νέοι ενήλικες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ακοής ας σηματοδοτήσει την έναρξη ενός παγκόσμιου προτύπου για χώρους ψυχαγωγίας με ασφαλή ακρόαση.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας , το επιτρεπόμενο όριο της έντασης των καθημερινών ήχων δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 85dB χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την  προστασία της ακοής.

Μορφές ηχορύπανσης που συναντάμε σχεδόν καθημερινά

  1. Η δυνατή μουσική σε κέντρα διασκέδασης ή άλλες συσκευές ακρόασης όπως τα MP3 players (από 90 ως 110dB). Η απουσία μέτρων πρόληψης για προστασία των αυτιών κατά της δυνατής μουσικής σημαίνει ότι μελλοντικά θα έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με σημαντικές διαταραχές ή απώλεια της ακοής τους ή εμβοές.
  2. H ένταση της τηλεόρασης που μπορεί να φτάσει τα 100dB.
  3. Οι θόρυβοι σε εργασιακό περιβάλλον (εργοστάσια, μηχανές, χυτήρια,επαγγελματικές κουζίνες κ.λ.π. ξεπερνούν τα 110dB)
  4. Ο θόρυβος των αυτοκινήτων και των μηχανών (από 95 ως 110dB). Ειδικότερα οι γεωργικοί ελκυστήρες (τρακτέρ) και τα άλλα γεωργικά μηχανήματα μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες πέρα από την απώλεια ακοής. Η συχνή έκθεση σε θόρυβο άνω των 85db μπορεί να επηρεάσει τους αγρότες και να οδηγήσει σε κόπωση, προβλήματα απόδοσης, εμβοές.
  5. Το κυνήγι και η σκοποβολή μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ακοή όταν δε λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις. Ο ήχος του πυροβολισμού είναι από μόνος του επικίνδυνος καθώς ξεπερνά τα 120 decibel.

Οι ήχοι που κυμαίνονται από 90dB ως 130dB μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στην ακοή μας ή μπορεί να δράσουν επιβαρυντικά στην ψυχική και σωματική ευεξία με αποτέλεσμα τη δημιουργία άγχους. Άλλες  επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία μπορεί να είναι :

  • Παροδική ή μόνιμη βλάβη της ακοής
  • Καρδιολογικά προβλήματα
  • Ευερεθιστότητα, ναυτία, ζάλη, πονοκέφαλος
  • Διαταραχές ύπνου, συναισθηματική αστάθεια
  • Μειωμένη απόδοση στο σχολείο και τη δουλειά

Επίσης, η μακροχρόνια έκθεση σε θόρυβο μπορεί να επηρεάσει την προσωπική και την κοινωνική  ζωή των ανθρώπων με συνέπεια να  προτιμούν την απομόνωση, λόγω της απώλειας ακοής.

Στα Πιστοποιημένα Κέντρα Ακοής  μπορούμε να σας βοηθήσουμε παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις για την προστασία και την αποκατάσταση της ακοής σας.


Ο Μιχάλης Μερκουρόπουλος είναι Πιστοποιημένος Σύμβουλος Ακοής, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Ακοοπροθετιστών, μετεκπαιδευθείς στην Ακοολογία-Νευροωτολογία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών