Παύλος Τσουμάκης: Ενδιαφέρον για το ΒΙΟΠΑ Καβάλας ακόμη και από επενδυτές εκτός Ελλάδας

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας μιλάει για τις προοπτικές εξέλιξης του ΒΙΟΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε ακόμη μία θετική εξέλιξη για το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας, αυτήν τη φορά δικαστική, με το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας να δικαιώνει την επιχείρηση και να τη «θωρακίζει» νομικά έναντι εισπρακτικής εταιρίας που ήθελε να προχωρήσει σε κατάσχεση μέρους της ακίνητης περιουσίας για παλιό τραπεζικό χρέος [διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ πατώντας εδώ].

Η αλήθεια είναι ότι την τελευταία διετία το ΒΙΟΠΑ Καβάλας μάς έχει «συνηθίσει» στις καλές ειδήσεις. Μετά από πολλά χρόνια απραξίας, η νέα Διοίκηση που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2020, σήκωσε τα μανίκια και κατάφερε να φέρει απτά αποτελέσματα, ρυθμίζοντας παλαιότερες οφειλές της εταιρίας, υποθέσεις που είχαν «βαλτώσει» για χρόνια και να μισθώσει και νέα οικόπεδα μετά από… 12 ολόκληρα χρόνια!

Με «φόντο» τη δικαστική απόφαση-«ανάσα» για το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας, ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας Παύλος Τσουμάκης παραχώρησε συνέντευξη που φιλοξενήθηκε στο φύλλο της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου 2022 της Καθημερινής Εφημερίδας της Καβάλας Νέα Εγνατία.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων Τσουμάκη στη «ΝΕ».

Η δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει τον κοινωφελή χαρακτήρα του ΒΙΟΠΑ. Λάθος η τακτική της τράπεζας…

«Όλα ξεκίνησαν επί νομαρχίας του αείμνηστου Θόδωρου Καλλιοντζή. Εμείς, ως Διοίκηση, καταφέραμε, είναι η αλήθεια, να βάλουμε κάποια πράγματα σε σειρά· κρίμα που ο Θόδωρος δεν είναι κοντά μας για να δει το όραμά του να παίρνει σάρκα και οστά… Όντως είχαμε κάποιες δικαστικές περιπέτειες στην πορεία της διαπραγμάτευσης με την τράπεζα με προοπτική να γίνει κατάσχεση στο κτίριο της διοίκησης. Η νομοθεσία όμως απαγορεύει μια τέτοια πράξη κατά του ΒΙΟΠΑ.

»Είμαστε χαρούμενοι γιατί η απόφαση του Δικαστηρίου επιβεβαιώνει τον κοινωφελή χαρακτήρα του, οπότε έχουμε μια μεγαλύτερη ευχέρεια να κοιτάξουμε το μέλλον και πώς θα χαράξουμε την πορεία μας. Αν είχαμε αρνητική απόφαση, θα γινόταν πλειστηριασμός του ακινήτου, αλλά ο ορισμός του πολεοδομικά είναι ως κτίριο της διοίκησης του ΒΙΟΠΑ και κανείς επενδυτής δεν θα ήθελε να το πάρει, χωρίς να μπορεί αυτό να του δίνει έσοδα. Ήταν μια τακτική της τράπεζας που δεν την καταλαβαίνω. Από την άλλη μεριά υπάρχει ένα χρέος και πολλές φορές ήμασταν κοντά σε μια συμφωνία που όμως δεν ήρθε ποτέ. Την τακτική αυτή την θεωρώ λάθος και θα μπορούσε η ιστορία αυτή να τελειώσει χωρίς προβλήματα και για τις δύο πλευρές, αλλά είμαι σίγουρος πως θα βρούμε μια λύση μετά την απόφαση αυτή».

Δεν αναγνωρίζουμε το ύψος του χρέους…

«Αυτό το χρέος προήλθε από ένα δάνειο που πάρθηκε από την Εθνική Τράπεζα για την ολοκλήρωση του ΒΙΟΠΑ και ήταν 400 χιλιάδες ευρώ. Έγιναν καταβολές, υπήρξε η συνέχεια που γνωρίζουμε και οι καταβολές σταμάτησαν. Ωστόσο, το ποσόν που γράφτηκε στα βιβλία της τράπεζας είναι… διπλάσιο και δεν το αναγνωρίζουμε! Θα δούμε πώς θα βρούμε μια λύση και για τις δύο πλευρές. Θα φροντίσουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας. Έχουμε ένα σοβαρό πλάνο εξέλιξης του ΒΙΟΠΑ και δεν θέλουμε να είναι εις βάρος κανενός· ούτε όμως και να συμβιβαστούμε.

Αγαστή η συνεργασία μεταξύ των μετόχων

«Το ΒΙΟΠΑ είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας της Περιφέρειας -που είναι και ο μεγαλομέτοχος- με το Επιμελητήριο και τον Δήμο Καβάλας. Από την πρώτη κιόλας συνάντηση των τριών φορέων, ως νέα Διοίκηση, είδαμε πως υπάρχει πολύ θετικό κλίμα με πολύ καλή συνεργασία. Όλοι οι μέτοχοι πλέον ομονοούν για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Η προτεραιότητά μας είναι να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με τον πιστωτή μας και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα χρέη που έχουμε ως εταιρία. Είμαστε πολύ κοντά σε κάποιες συμφωνίες και θα βρούμε τη λύση με την τράπεζα. Αν αυτό επιτευχθεί και νέοι επενδυτές θα έρθουν και θα δούμε εξελίξεις στο ΒΙΟΠΑ. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε έσοδα…»

Η κατάσταση με τους οικοπεδούχους

«Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οικοπεδούχοι που μίσθωσαν ακίνητα και κάποιοι όμως από αυτούς δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και μπορώ να καταλάβω το γιατί. Κάποιοι άλλοι είναι συνεπείς και γι’ αυτό και καταφέραμε να μειώσουμε κατά πολύ το χρέος μας προς τους δημόσιους φορείς, τους ιδιώτες και το μόνο χρέος που έχουμε είναι προς την τράπεζα. Αυτή την στιγμή έχουμε γύρω στους 20 οικοπεδούχους και από αυτούς ενήμεροι είναι παραπάνω από τους μισούς».

Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα του ΒΙΟΠΑ Καβάλας…

«Τα βιοτεχνικά πάρκα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στις επιχειρήσεις. Γενικά όμως στην Ελλάδα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης, δεν βρίσκονται σε καλή φάση και εμείς είμαστε πρωτοπόροι στο πώς λειτουργούμε. Θα πρέπει, μόλις τελειώσουμε με την πανδημία, να δούμε τα προτερήματα του νόμου και να δούμε πώς θα βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Οι συντελεστές δόμησης είναι τελείως διαφορετικοί από ότι σε κάποια άλλη περιοχή και το κόστος δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο νομίζουν κάποιοι. Η εξυγίανση του εδάφους είναι ουσιαστικά κάτι αμελητέο μπροστά στα κέρδη που έχει κάποιος».

»Σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από το Βιοτεχνικό Πάρκο της Καβάλας. Πρώτα απ’ όλα δίπλα υπάρχει το λιμάνι, υπάρχει η προοπτική της σιδηροδρομικής σύνδεσης, είναι δίπλα στον αυτοκινητόδρομο και συγκεντρώνει όλο τον πληθυσμό που μένει γύρω σε μία απόσταση 300-400 χιλιομέτρων».

Η πανδημία «πάγωσε» τις επενδύσεις, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον

«Είχαμε την τύχη να υπογράψουμε μετά από πολλά χρόνια κάποιες νέες συμφωνίες για μίσθωση οικοπέδων, όμως η πανδημία έχει παγώσει την αδειοδότηση. Όπου μπορούμε βέβαια, εμείς είμαστε δίπλα στους επενδυτές και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Ειδικά όταν ξεκινήσει να εφαρμόζεται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Από τους επαγγελματίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Μάλιστα, είχαμε και πρόταση για εξαγορά όλου του ΒΙΟΠΑ από έναν επιχειρηματία! Ωστόσο, αυτό δεν θα εξυπηρετούσε τον σκοπό του…

»Σας είπα ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες περιοχές και από μια εταιρία του εξωτερικού. Επομένως, είμαστε μπροστά σε θετικές εξελίξεις για υπογραφή σύμβασης. Θέλουμε να δούμε το Πάρκο μας να γεμίζει, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Θα έπρεπε να δούνε όλοι οι φορείς πώς μπορούμε να λειτουργήσουμε συλλογικά, τι πιθανότητες ανάπτυξης έχουμε πέρα από τις συγκεκριμένες που αξιοποιούμε τώρα».