Γ. Τσαλουχίδης: Πήρα στην πλάτη μου πολλά, έκανα πάρα πολλά λάθη…

Ο τ. Αντινομάρχης Καβάλας μιλά για τον δικό του ρόλο στην «υπόθεση Μπουδακίδου» - Ποια η σχέση του με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους

ΜΜετά από χρόνια «συνειδητής αποχής» από τα ΜΜΕ, ο τ. Αντινομάρχης και εκ των στενότερων συνεργατών του τ. Νομάρχη Θόδωρου Καλλιοντζή Γιώργος Τσαλουχίδης αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει, λίγες μέρες μετά την καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης (διαβάστε αναλυτικά τις ποινές εδώ), για την πολύκροτη «υπόθεση Μπουδακίδου» και τον δικό του ρόλο σε μια υπόθεση που απασχόλησε και απασχολεί όχι μόνον τα Μέσα αλλά και την κοινωνία της ευρύτερης περιοχής.

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, ο Γιώργος Τσαλουχίδης παραχώρησε συνέντευξη στο ALPHA Radio 88.6 και τον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη. Μιλώντας στο Κεντρικό Μαγκαζίνο του σταθμού, ο τ. Αντινομάρχης, αν και κρατάει σαφείς αποστάσεις από τους συνκατηγορούμενούς του στην υπόθεση, δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν θέλει να έχει σχέση ή… διάλογο με κανέναν τους.

Ακολουθούν απομαγνητοφωνημένα τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τσαλουχίδη.

Συνειδητή επιλογή η αποχή μου από τα Μέσα

«Το γεγονός ότι τα λέω για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο, είναι επιλογή δική μου, η οποία φάνηκε εξάλλου τον Μάιο του 2013, όταν από δημοτικός σύμβουλος παραιτήθηκα αμέσως μετά την κλήση μας από τον Οικονομικό Επιθεωρητή, τους Εισαγγελείς και τους Ανακριτές. Αυτό γιατί δεν ήθελα να φέρω ακόμα και σήμερα το βάρος αυτό και δεν ξέρω για πόσο διάστημα ακόμα…

»Ήμουν υπό κατηγορία μέχρι αποδείξεως της αθωότητάς μου και για λόγους συνειδησιακούς και προσωπικού prestige δεν ήθελα να βγαίνω έξω να μιλώ επί παντός επιστητού, όταν είχα μια κατηγορία, ανεξάρτητα αν αυτή οδηγούσε σε αθώωσή μου ή όχι. Γι’ αυτό έχω πει ότι η απουσία μου από τα Μέσα Ενημέρωσης  ήταν συνειδητή, ούτε ήθελα να εκμεταλλευτώ το οποιοδήποτε προφίλ είχα μέχρι εκείνη την εποχή»

Γιατί καταδικάστηκα;

«Δεν θέλω να σχολιάσω την απόφαση του Δικαστηρίου, αλλά θέλω να πω ότι κοντά στον μύθο που δημιουργήθηκε μέχρι σε έναν βαθμό -γιατί κάποια πράγματα ήταν μύθοι και κάποια πραγματικότητα- δεν κράτησα την αλαζονική στάση που πολλοί επεδίωξαν. Δεν θέλω να κάνω διάλογο με κανέναν, δεν θέλω να δω κανέναν στα μάτια μου!

»Αυτό που έχω να πω για τον εαυτό μου είναι πως την περίοδο την συγκεκριμένη -τουλάχιστον αυτά που ερχόταν σε μένα και ήμουν ο τελευταίος μιας σειράς ενεργειών- είχαν αν όχι την νομιμότητα, τουλάχιστον τη νομιμοφάνεια. Και γιατί χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις; Στον πολύ κόσμο, οφείλουμε να του εξηγήσουμε ότι κανείς εκ των κατηγορουμένων δεν κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων! Διότι στην περιοχή μας έχουν συμβεί υποθέσεις μεγαλύτερων ποσών που περνάνε στο… ντούκου! Βέβαια, όταν μιλάμε για το Δημόσιο, οι 10 και 20 χιλιάδες ευρώ είναι τεράστια νούμερα! Αλλά όλοι οι κατηγορούμενοι, κατηγορούνται για γραφειοκρατικές διαδικασίες.

»Δεν κατάλαβα… Γιατί καταδικάστηκα; Γιατί βοήθησα στο να οργανώσω 30 άτομα για να ληφθούν κάποια ποσά; Γιατί υπέγραψα ένα συμφωνητικό που ήρθε σε διάστημα ενάμιση χρόνου»;

Υπέγραφα όταν είχαν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι

«Εγώ υπέγραφα όταν είχαν προηγουμένως είχαν ελέγξει τις διαδικασίες οι πάντες συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου, όπως την γνωρίζει ο Επίτροπος. Αυτό που θέλω να πω είναι πως το 2008 επισκέφθηκα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, όχι σε συγκεκριμένο άτομο, και κατέθεσα τον έλεγχο των οικονομικών της Νομαρχιακής Αυτοδιοικήσεως και της συγκεκριμένης περίπτωσης. Τι  παραπάνω μπορούσε να κάνει κάποιος; Την πράξη μου αυτήν τη γνώριζαν και ο κ. Καλλιοντζής και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι οι οποίοι το  γνώριζαν και δεν ήθελαν να ασχοληθούν με αυτό…».

Μετά από τόσους ελέγχους ποιος ακυρώνει μια διαδικασία;

«Εγώ το 2010 έφυγα, σε ενάμιση χρόνο δηλαδή από την καταγγελία. Εγώ φταίω αν ήρθαν ή δεν ήρθαν εκείνη την εποχή να κάνουν τον έλεγχο; Δεν καταλαβαίνω. Για να ειπωθεί κάτι, θα πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Προσπαθώ να είμαι επιφυλακτικός και αποφεύγω να αναφερθώ στους κατ’ εξοχήν διαλόγους. Η ουσία είναι ότι οι πολιτικοί δύσκολα παρεμβαίνουν στη διαχείριση του χρήματος. Οι αποφάσεις τους είναι πολιτικές και δεν διαχειρίζονται χρήματα. Ό,τι  και να γίνει, γίνεται μια μεγάλη σειρά ελέγχων. Αφού έγιναν όλα αυτά σε οποιονδήποτε, πριν από μένα, έγιναν πολλοί έλεγχοι και συγκεκριμένα από  την  Επιτροπή που πήρε απόφαση, τη  Διεύθυνση Οικονομικών, την  Επιτροπή παραλαβών, τον έλεγχο της νομιμότητας απόφασης της Περιφέρειας , τον  Επίτροπο για τον δημοσιονομικό έλεγχο. Μετά από αυτά ποιος ακυρώνει αυτή την διαδικασία;

»Όλοι αυτοί διαπίστωσαν πως ό, τι παρουσιάστηκε έχει γίνει και μάλιστα σε μια εποχή που γινόταν  πολλές εκατοντάδες εκδηλώσεις και ζήτησα να ελεγχθούμε. Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω; Το μεγάλο μου παράπονο είναι αν έκανα κάτι που δεν έπρεπε να κάνω και αν έκανα κάτι περισσότερο απ’ όσο έπρεπε. Δεν είμαι ο… χαζός όμως μόνο γι’ αυτό, αλλά για πολλά άλλα πράγματα. Τις αξιολογήσεις αυτές τις κάνω μόνος μου και δεν έχω κανένα θέμα με την πολιτική μου πορεία και αν θα την αμαυρώσω. Το θέμα αυτό (σ.σ. της πολιτικής καριέρας) έχει τελειώσει από το 2013»!

Δεν πίστευα ότι υπάρχει θέμα…

«Το 2010, όταν έφτασα στον Οικονομικό Επιθεωρητή, άρχισα να αμφιβάλλω. Μέχρι τότε πίστευα ότι δεν υπάρχει θέμα! Έγιναν εκατοντάδες συναυλίες! Την εποχή εκείνη δεν μιλάμε μόνο για συναυλίες, έγιναν και άλλα πολλά πράγματα, αλλά αναφέρονται μόνο οι συναυλίες για να στοιχειοθετηθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες. Τα έχω καταθέσει όλα στις 10 Οκτωβρίου 2016 και κάλεσα και τον κ. Παπουτσή τότε και τον κ. Τιμοσίδη (σ.σ. βουλευτές Καβάλας του ΠΑΣΟΚ τότε) για να τα δουν και εκείνοι».

Πήρα στις πλάτες μου πολλά…

«Έκανα πάρα πολλά λάθη, πήρα στις πλάτες μου πολλά πράγματα και δεν εξετίμησα -από την ανάποδη βέβαια, όπως έπρεπε- πρόσωπα και καταστάσεις. Ή τα… υπερεκτίμησα! Δεν θα αναφερθώ σε πρόσωπα. Ο στόχος μου είναι να δείξω τη δική μου ελαφρύτερη κατάσταση. Δεν θα χαρώ αν βληθεί άλλος! Υπάρχουν πολλές άλλες μεγαλύτερες καταστάσεις που τρέχουν στα δικαστήρια και τις ανακριτικές αρχές και μάλιστα πολύ μεγαλύτερες των 220 χιλιάδων ευρώ  και δεν έγινε κουβέντα γι’ αυτές, όπως για παράδειγμα οι Σχολικές Επιτροπές.

»Παρακολουθώ τα πάντα, είμαι ενεργός πολίτης, απλά δεν βγαίνω να… χορεύω»!