«Πάμε για κοτόπουλα στο Μυρτόφυτο»; Η ιστορία πίσω από το καλύτερο «μυστικό» της γεύσης στην Καβάλα…

Διαβάστε την ιστορία της οικογενειακής ταβέρνας «Τα Πλατανάκια» που «μετράει» 43 χρόνια «ζωής»!

Μπάνιο από το πρωί σε κάποια από τις παραλίες, από το Παληό μέχρι τους Αμμολόφους και την παλιά Εγνατία, και μετά, το απόγευμα, για φαγητό «στα κοτόπουλα»… Οι Καβαλιώτες το ξέρουν καλά, χρόνια τώρα. Είναι το δικό τους καθιερωμένο καλοκαιρινό ραντεβού με τη «μυστική» συνταγή του μοναδικού τηγανητού κοτόπουλου «του κυρ-Περικλή» στο Μυρτόφυτο, στα «Πλατανάκια»

Αυτό που μέχρι πρότινος αποτελούσε ένα «κοινό μυστικό» των ντόπιων, έχει αρχίσει και γίνεται «κτήμα» επισκεπτών από τις γύρω περιοχές, από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό! Πώς όμως μια ταβέρνα «στη μέση του πουθενά» έχει καταφέρει να αποκτήσει τέτοια φήμη σερβίροντας μόνο… τρία πιάτα και λίγα ορεκτικά;

Την ιστορία διηγείται στο KAVALA POST ο Νίκος Κιόρογλου, γιος του κυρ-Περικλή και της κυρίας Ρούλας, ο οποίος γεννήθηκε κάτω από τη σκιά στα «Πλατανάκια» και μεγάλωσε κι αυτός, όπως και ο αδερφός του Σάκης, μέσα στην κουζίνα του μαγαζιού…

Η αρχή της ιστορίας το μακρινό 1974

Δίπλα στο παλιό συσκευαστήριο σταφυλιών, λίγο έξω από το Μυρτόφυτο, ο κύριος Περικλής Κιόρογλου αρχίζει να σερβίρει καφέ στους εργάτες. Σιγά σιγά, ο καφές γίνεται μεζές για το ούζο ή το τσίπουρο και ο μεζές γίνεται… φαγητό. Τα μαγειρευτά της κυρίας Ρούλας, της συζύγου του, αρχίζουν να προσελκύουν όλο και περισσότερους…

Μπορεί ο ιδρυτής του μαγαζιού, ο κυρ-Περικλής, να «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, πλήρης ημερών, η «παρουσία» του όμως στα «Πλατανάκια» υπάρχει ακόμα. Φωτογραφίες του ίδιου με τη συζυγό του, κυρία Ρούλα, και τα εγγόνια τους, δίπλα στην κουζίνα…

Στην αρχή, το «καφενείο» δουλεύει μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο, παράλληλα με το συσκευαστήριο. Αργότερα, όταν «μπαίνουν» στην παραγωγή και πιο πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών, ο Σεπτέμβριος γίνεται Αύγουστος και ο Αύγουστος… Ιούλιος!

Αρχές της δεκαετίας του ’80, η φήμη του «καφενείου» αρχίζει να εξαπλώνεται… Πελάτες δεν είναι πλέον μόνον οι εποχιακοί εργάτες των σταφυλιών, αλλά και κάτοικοι των γύρω χωριών. Το μαγαζί πλέον δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καφέ και φαγητό σε μόνιμη βάση. Η κυρία Ρούλα συνεχίζει να μαγειρεύει στο σπίτι, αλλά ένα συγκεκριμένο πιάτο της ώρας είναι που «τραβάει» περισσότερο τον κόσμο: Το τηγανητό κοτόπουλο με τη «μυστική» σάλτσα

Η ταμπέλα του μαγαζιού όπως είναι σήμερα…

Η… λάθος ταμπέλα που έδωσε στο μαγαζί το όνομά του…

Γύρω στα 1986 με 1987, ο κυρ-Περικλής και η κυρία Ρούλα αποφασίζουν να «βαφτίσουν» το μαγαζί τους, το οποίο πλέον δουλεύει καθημερινά και σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ένα μεγάλο δέντρο που δεσπόζει στον χώρο μπροστά από την κεντρική είσοδο του συσκευαστηρίου, «δίνει» το όνομα: «Ο Πλάτανος».

Ένας «μάστορας» από το χωριό καλείται να δημιουργήσει την ταμπέλα για το μαγαζί. Για λόγο… αδιευκρίνιστο (ο «θρύλος» λέει ότι τα είχε… τσούξει λίγο παραπάνω απ’ ό,τι ίσως έπρεπε!), στο τέλος η ταμπέλα «λέει» με γράμματα πολύχρωμα: «Τα Πλατανάκια»!

Τελικά, το λάθος υιοθετείται και ο τίτλος παραμένει μέχρι και σήμερα!

Η ακμή, η δεύτερη γενιά και η ανακαίνιση

Για τα επόμενα είκοσι χρόνια, «Τα Πλατανάκια» γνωρίζουν τη μεγάλη τους ακμή. Η ταβέρνα δουλεύει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ σιγά-σιγά στη δουλειά «μπαίνουν» και τα δυο παιδιά του κυρ-Περικλή και της κυρίας Ρούλας, ο Σάκης και ο Νίκος.

Χιλιάδες συρρέουν κάθε βδομάδα για να απολαύσουν το τηγανητό κοτόπουλο με τη «μυστική» σάλτσα αλλά και για να… δροσιστούν, ειδικά τις «καυτές» μέρες του καλοκαιριού, αφού το αεράκι που «κατεβαίνει» από το χωριό αλλά και τα πλατανάκια πάνω από τα τραπέζια, «εγγυώνται» αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές της πόλης.

Το 2007, τα «Πλατανάκια» αναβαθμίζονται με ριζική ανακαίνιση. Ο μέχρι πρότινος αύλειος χώρος με τα χαλίκια στρώνεται με πέτρινες πλάκες, τα πλαστικά τραπέζια και οι καρέκλες αντικαθίστανται από παραδοσιακές ξύλινες, το παλιό συσκευαστήριο βάφεται όπως και το κυρίως μαγαζί με την κουζίνα, τοποθετούνται πέργκολες και τραπεζόπαγκοι…

Βέβαια, η ποιότητα του φαγητού όπως και η «μυστική συνταγή» για το κοτόπουλο παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη!

Το διάσημο «κοτόπουλο του κυρ-Περικλή» με τη «μυστική» σάλτσα, όπως σερβίρεται, ολόκληρο ή μισό, εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια…

Τρία πιάτα όλα κι όλα, αλλά…

Το τηγανητό κοτόπουλο «του κυρ-Περικλή» είναι η βασική «ατραξιόν» του μαγαζιού, ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι το επισκέπτονται σταθερά εδώ και τριάντα χρόνια. Πέρα από το κοτόπουλο -σερβίρεται ολόκληρο ή μισό- το μενού στα «Πλατανάκια» περιλαμβάνει νοστιμότατους τηγανητούς κεφτέδες (τους ζυμώνει η κυρία Ρούλα με τα χεράκια της) και μια «κολασμένη» χοιρινή τηγανιά. Τέλος.

Η «ομελέτα», οι κεφτέδες, η χειροποίητη τυροκαφτερή και η χωριάτικη σαλάτα με τη φέτα στον δίσκο, «περιμένουν» το σερβίρισμά τους…

Ίσως εξίσου «διάσημη» με το κοτόπουλο είναι και η «ομελέτα» του μαγαζιού που «παντρεύει» μοναδικά πατάτες τηγανητές (πάντα κομμένες στο χέρι και τηγανισμένες σε «καθαρά» λάδια), αβγά και τυρί! Στα ορεκτικά, η σπιτική μελιτζανοσαλάτα συνοδεύει τις παραγγελίες μαζί με τα «απαραίτητα»: τυρί φέτα, τυροκαφτερή και τζατζίκι (χειροποίητα) και φρέσκες σαλάτες εποχής. Αυτά.

«Καμιά φορά, με ρωτάνε γιατί δεν εμπλουτίζουμε το μενού μας με άλλα πιάτα για να μπορούν να έρχονται πιο συχνά… Δεν χρειάζεται, τους απαντώ. Να πάτε αλλού, να φάτε αυτό που θέλετε κι όταν πεθυμήσετε τα δικά μας, να μας έρθετε ξανά»! Με αυτά τα λόγια ο Νίκος μάς εξηγεί τη «φιλοσοφία» του μαγαζιού που θα μπορούσε να συνοψιστεί στο «λίγα και καλά»

Οι πρώτες ύλες που κάνουν τη διαφορά

«Τα περισσότερα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας είναι από τη γύρω περιοχή. Σαλάτες αγοράζουμε από ντόπιους παραγωγούς, αβγά επίσης αποδώ, ενώ τα κρέατά μας είναι από κρεοπωλεία της περιοχής. Η πρώτη ύλη παίζει μεγάλο ρόλο για μας», μας εξηγεί ο Νίκος.

«Ο κόσμος μάς εμπιστεύεται τόσα χρόνια για την ποιότητά μας, δεν μπορούμε να κάνουμε πειράματα με αυτά», συμπληρώνει.

Πού βρίσκονται «Τα Πλατανάκια»

Οδηγώντας προς το Μυρτόφυτο (μετά το Ελαιοχώρι), λίγο πριν το χωριό, θα συναντήσετε ένα «άνοιγμα» με δέντρα γύρω-γύρω, κάτι σαν μια «όαση» πρασίνου μέσα στον δρόμο… Στα αριστερά, υπάρχει χώρος για πάρκινγκ και στα δεξιά, «κρυμμένη» μέσα στη βλάστηση βρίσκεται η οικογενειακή ταβέρνα «Τα Πλατανάκια».

Εκεί, σας περιμένουν τα αδέρφια Νίκος και Σάκης Κιόρογλου, η μητέρα τους η κυρία Ρούλα στην κουζίνα, αλλά και ο εγγονός της, ο Περικλής, για να δοκιμάσετε -αν δεν το έχετε κάνει ήδη- το φημισμένο τηγανητό κοτόπουλο «του κυρ-Περικλή» κάτω από τη δροσιά των δέντρων…

Τηλέφωνο για κρατήσεις: 2594092204.

Στην υποδοχή και το σέρβις του μαγαζιού, σταθερά τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Κιόρογλου

Ο Σάκης Κιόρογλου, επί τω έργω, στην κουζίνα…

Τη… σκυτάλη παραλαμβάνει σιγά-σιγά και η τρίτη γενιά στα «Πλατανάκια». Ο εγγονός του κυρ-Περικλή, ο Περικλής Κιόρογλου ο νεότερος σηκώνει το «βάρος» του δίσκου με τις νοστιμιές…

Η κυρία Ρούλα Κιόρογλου, σταθερά, στην κουζίνα της, από το… 1974!

Πέρα από τις μοναδικές γεύσεις και τα μοναδικά πιάτα, σταθερή αξία στα «Πλατανάκια» είναι και το πηγαίο χαμόγελο των ανθρώπων του